ÉVES PROGRAMUNK | TÁRSOLDALAK | KÉPGALÉRIA | DIÁKJAINK TOLLÁBÓL | TÁMOGATÓINK
 

 

Művészeti oktatás az abai gimnáziumban

A Sárvíz Alapfokú Művészetoktatási Intézményt 1994-ben alapította az abai önkormányzat.

Az iskola 12 évfolyamos, 6-22 éves kor közötti fiúknak és lányoknak  tanítja a művészeti tárgyakat. A kezdetektől kiemelt jelentőségű a művészeti iskola programjában a népművészet, a hagyomány oktatása. Tanítványaink 80%-a tanul valamilyen népművészeti jellegű tárgyat (néptánc, népzene, kézművesség, népi ének), de klasszikus zenét is oktatunk. Elsősorban a Sárvíz Kistérségben végezzük a művészetoktatást, de a megye más településein is jelen vagyunk. Iskolánk szoros együttműködésben van a gimnáziummal, nemcsak azért, mert közös épületben vagyunk, hanem azért is, mert céljaink azonosak:

olyan tanítványok nevelése, akik ismerik, és tisztelik hagyományainkat, akik szorosan kötődnek szülőföldjükhöz, akik számára fontos a vidéki élet, a falusi közösség megtartó ereje. Ezért a közösségépítés, a hagyományok élővé, és a XXI. században is megélhetővé tétele kiemelt jelentőségű számunkra. Iskolánk tanulói képviselik Abát a kulturális és külkapcsolatokban, fesztiválokon, különféle rendezvénye-ken (Sárvíz Táncegyüttes, Sárvíz Fúvószenekar, Százszorszép csoport, Gerlice énekegyüttes, Ködmön citera-zenekar, Szent György Táncegyüttes). Azok a gimnazisták, akik már eddig is végeztek valamilyen művészeti tevé-kenységet, nálunk tovább folytathatják azt.

A Gimnáziummal egyeztetve kiemelten fontosnak tartjuk a néptánc, és népzene oktatását. Ezen a módon szeretnénk, ha valamennyi gimnazista a művészeti iskola tanítványa is lenne, hiszen a két intézmény tevékenysége szorosan összekapcsolódik: kiegészíti és erősíti egymást. Úgy gondoljuk, hogy ez az együttműködés is garanciája annak, hogy az Abai Gimnáziumban érettségizett fiatalok megállják és megtalálják helyüket a világban, ugyanakkor szorosan kötődjenek szülőföldjükhöz.